Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ibiza – ostrov, kde to žije

V západní části Středozemního moře se nachází Ibiza, turisticky oblíbený ostrov spadající pod španělské souostroví Baleáry. Svým návštěvníkům nabízí přírodní krásy, unikátní architekturu a dostatek sportovního i kulturního vyžití. Ibiza je často nazývána „Bílým ostrovem lásky“ a to pro svou romantickou a přátelskou atmosféru.

Ibiza leží necelých 100 kilometrů od španělské pevniny a 80 km jihozápadně od Mallorky. Se svou rozlohou 571 km² je třetím největším z Baleárských ostrovů. Na délku měří 41 km, na šířku 22 km a nabízí 210 km pobřeží. Ostrov je poměrně kopcovitý a má velmi členité pobřeží. Nejvyšším vrcholem je Sa Talaia dosahující nadmořské výšky 475 metrů, následují vrcholy Puig Gros (415 m) a Puig Fornàs (410 m). Místy se nachází vysoké pobřežní útesy, které od sebe oddělují krásné a čisté písečné pláže. Typické jsou také malebné písečné zálivy zvané „calas“, které jsou omývány tyrkysovým mořem. Ibiza je ze všech Baleárských ostrovů nejvíce zalesněná a její povrch pokrývají nejen borovice, ale také palmy, opuncie, fíkovníky, mandloně, olivové a piniové háje. Panuje zde subtropické podnebí a průměrná roční teplota se pohybuje okolo 19 stupňů Celsia.

Osídlení ostrova je datováno někdy do 2. tisíciletí před Kristem, z této doby totiž pochází skalní malby a megalitické stavby, které se na Ibize vyskytují. Kolem roku 700 př. n. l. sem přišli Féničané a založili přístav Ibes (dnešní město Eivissa), po kterém byl následně pojmenován celý ostrov. Na Ibize se následně střídaly nejrůznější národnosti, byli zde Římané, Vandalové, Byzantinci, Maurové i Normané. Stala se také útočištěm pirátů a ve 12. století poslední baštou radikální islámské sekty Almorávidů. Poté, co v roce 1474 došlo ke spojení aragonského a kastilského království, se dějiny Ibizy spojily s dějinami Španělska.

Ibiza, Španělsko

První turisté začali Ibizu navštěvovat kolem roku 1930, tehdy šlo zejména o občany Velké Británie. Rozvoj cestovního ruchu ovšem záhy přerušila španělská občanská válka a následná 2. světová válka. Ostrov Ibiza tak byl až do konce 50. let 20. století závislý především na zemědělství a rybolovu. Také se zde ve velkém těžila sůl, která byla hlavním vývozním artiklem. Každý rok se vytěžilo až 70 tisíc tun soli. Od 60. let minulého století se na pobřeží začaly stavět hotely a Ibiza se pomalu proměňovala ve významnou rekreační oblast, kterou je dnes. Turistický ruch nyní představuje asi 98% příjmů místní ekonomiky, ročně totiž ostrov navštíví kolem milionu a půl turistů.

Na Ibize žije v současnosti okolo 132 tisíc obyvatel převážně katalánské národnosti, kteří jsou roztroušeni do pěti městských obcí. Hlavním a také největším městem je Eivissa situovaná na jihovýchodním pobřeží, v níž žije 40 tisíc obyvatel. Dalšími většími města jsou Sant Antonio de Portmany, Sant Joan, Sant Josep a Santa Eulalia. Na ostrově se domluvíte španělsky, ale místní obyvatelstvo často užívá zdejšího ibizského dialektu „ibicenco“.

Ibiza, Španělsko

Ibiza je známá jako ostrov bujaré zábavy a plážových párty, přitahuje proto zejména mladé lidi, kteří se chtějí bavit. Tak tomu bylo už v 60. letech, kdy se sem sjížděli příznivci hnutí hippies. Nachází se zde dokonce největší noční klub na světě a světoznámé diskotéky Pacha a Space. Často se v místních letoviscích konají nejrůznější hudební vystoupení, může jít o živou hudbu, ale většinou se lidé baví u hudby elektronické a taneční. Je místem, kam se sjíždějí DJ´s z celého světa a život zde utichá až pozdě k ránu. Všechny zdejší podniky a zábavy dokreslují úžasnou atmosféru ostrova, která láká k návštěvě řadu umělců z celého světa.

Nejvíce rušno je samozřejmě v hlavním městě Eivissa, kde se nachází řada barů, restaurací, nočních klubů, kaváren, galerií, originálních butiků i elegantních obchůdků. Kromě toho vás v Eivisse jistě okouzlí také historické centrum protkané křivolakými uličkami, kterému dominuje středověká pevnost D´alt Villa. Její maurské hradby byly za vlády Filipa II. zesíleny, aby ochraňovaly město před útoky. Od roku 1999 je pevnost D´alt Villa zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Ibiza - přístav, Španělsko
Foto: Ibiza, přístav

Ostrov však nabízí kromě divokého a nespoutané života mnohem více. Velmi přitažlivé jsou romantické zálivy lemované malými plážičkami. Právě tato místa vyhledávají nudisté, kteří vyžadují dostatek soukromí. Abyste tyto ukryté malebné zátoky našli, je dobré si pronajmout auto. Vyplatí se projet si celý ostrov, nejen pobřeží, ale také vnitrozemí. Při cestě určitě objevíte spoustu zajímavých míst, která stojí za prozkoumání. Atraktivní je například skalní chrám bohyně Tanit v jeskyni Es Culleram, který se podařilo dochovat z 5. století před Kristem. Obdivovat můžete rovněž kamenný ostrov Es Vedra, který je považován za jedinečný přírodní úkaz. Má totiž obrovskou magnetickou sílu a díky tomu je opředen mnoha bájemi.

Na Ibize se rozkládají nejen rušná, ale také poklidná letoviska, kde rády tráví dovolenou i rodiny s dětmi a v nichž najdete širokou paletu vodních i jiných sportů. K oblíbeným letoviskům na Ibize patří Santa Eulalia, Sant Agustí, Sant Carles Peralta, Portinatx, San Miguel, Cala Vadella, Sant Jordi nebo Es Caná. Ty nejkrásnější pláže se táhnou asi 9 km jižně od hlavního města a jmenují se Es Cavalet a Las Salinas. Leží zde také „solný přístav“ s názvem La Canal. Pokud máte zálusk na nějaké suvenýry, navštivte obce San Rafael či Santa Gertrudis, kde mají své dílny umělci, jejichž inspirací se staly starodávné punské motivy. K tomu, abyste Ibizu alespoň trochu poznali, je dobré si vyhradit nejméně týden, i ten se vám však bude zdát málo, Ibiza totiž nabízí mnoho krásného.

- jap -

Předchozí články ze Španělska:
Mallorca, perla Středomoří
Costa del Sol
Costa Blanca
Costa Brava
Sevilla - srdce Andalusie

Článek byl zobrazen 18 915 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Španělsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na stránkách Španělsko.Světadíly.cz najdete vše o Španělsku. Vedle článků zde najdete informace o španělských destinacích, městech a památkách, tipy na zajímavé poznávací zájezdy, pobyty u moře, levné letenky a last minute zájezdy.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA