Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Costa Blanca - Bílé pobřeží

Jednou z nejvíce navštěvovaných částí Španělska je oblast Costa Blanca, tedy v překladu Bílé pobřeží. Panuje zde jedinečná středomořská atmosféra, příjemné klima, k vidění jsou nádherné přírodní scenérie a idylku završují skvělé možnosti rekreace. Podél pobřeží dlouhého 218 kilometrů se táhnou nádherné pláže.

Turisté navštěvují pobřeží Costa Blanca především kvůli stálému teplému počasí, skvělému koupání a lenošení na plážích. Za rok zde můžete zažít až 300 slunečních dní s průměrnou teplotou kolem 20 stupňů. Léta jsou zde teplá, ne však příliš horká, zimy mírné. Koupání v moři je umožněno od dubna až do října. Zdejší povětrnostní podmínky pak lákají vyznavače vodních sportů, jako je windsurfing a kiting.


Foto: Benidorm

Zdejší pláže mají různorodý povrch, setkáte se s plážemi písečnými, ale také oblázkovými, některé z nich jsou rovné s pozvolným vstupem do moře, jiné jsou divočejší a oddělené od sebe skalnatými mořskými útesy. Stejně tak rozmanitá je i krajina směrem do vnitrozemí. Úrodná zelená údolí se střídají s divokou horskou krajinou, při procházkách můžete narazit na kouzelné vesničky i ruiny arabských hradů. V tomto kraji je rozhodně co objevovat, jak na pobřeží, tak i ve vnitrozemí.

Severní část Costa Blancy je nazývána Marina Alta a jde právě o tu divočejší část, kde se v blízkosti moře nachází horské masívy vytvářející strmé skály a útesy. Oproti tomu pro jižní část začínající u města Alicante a táhnoucí se po Pilar de la Horadada, jsou typické poklidné rozlehlé pláže tvořené jemným pískem. V blízkosti pobřeží se nachází ještě slanovodní jezera a mokřady. Milovníci přírody budou na Costa Blanca nadšení, najdou zde totiž přírodní parky jako Lagunas de la Mata v Torrevieja nebo Hondo v Elche.


Foto: Benidorm

Pokud vyhledáváte na své dovolené klid, zavítejte na Costa Blanca ještě před hlavní letní sezónou. Během ní se pláže i ulice měst zaplní davy turistů, letoviska ožijí bujarým nočním životem a hudba z diskoték zní do širokého okolí. Na své si zde přijdou také milovníci golfu, tenisu, jízdy na koni a turistiky. Výlety do vnitrozemí byste si při návštěvě tohoto koutu Španělska rozhodně neměli nechat ujít.

K nejnavštěvovanějším městům a letoviskům v oblasti Costa Blancy patří Alicante, Calpe, Benidorm, Torrevieja, Xábia a Altea.

Alicante

Přístavní město Alicante se rozkládá v širokém zálivu, kde mu dominuje zřícenina hradu Santa Barbara vystavěného na nedalekém kopci. Ve městě dnes žije okolo 300 tisíc obyvatel, ale jen málo z nich se ještě stále věnuje rybolovu. Zdejší ekonomika je dnes založená především na turistickém ruchu. Kromě zmiňovaného hradu nenajdete v Alicante mnoho památek, ale samotné centrum města je velmi krásné, protkané úzkými uličkami a tak vám absence historických staveb ani nebude vadit. Za zmínku stojí ještě barokní budova Ayuntamiento pocházející z 18. století.


Foto: Alicante

Calpe

Městečko Calpe je jakýmsi symbolem celé Costa Blancy, vyrostlo totiž okolo 332 metrů vysoké vápencové skály jménem Peñón de Ifach, která se nachází na malém výběžku do moře. V roce 1987 byla skála vyhlášena přírodní rezervací a nejmenší chráněnou krajinnou oblastí v celé Evropě, rozkládá se totiž na území o rozloze 4, 5 kilometrů čtverečních. Vyskytuje se zde množství rostlinných endemických druhů a skálu obývají mořští racci a sokoli. Pokud se vám podaří dostat až na vrchol, budete odměněni nádherným výhledem do krajiny. Peñón je hojně vyhledáván horolezci, kteří zde testují své síly a schopnosti. Počet turistů je vzhledem k ochraně lokality regulován. Jinak je samozřejmě Calpe letovisko jako každé jiné, zdejší pláže jsou lemovány písčitými plážemi omývanými průzračně čistým Středozemním mořem. Pestrá nabídka vodních sportů je samozřejmostí. V centru městečka se tyčí kostel Panny Marie Sněžné, který vyrostl v těsné blízkosti starého kostela postaveného ve 14. století v goticko-mudéjarském slohu.

Benidorm

Dalším velkým a oblíbeným letoviskem je Benidorm, který je ze všech stran obklopen horami. Je jednou z nejteplejších destinací na Costa Blanca, sezóna zde tak téměř nikdy nekončí. Letovisko bylo pojmenováno po nedalekém malém ostrůvku, jenž vystupuje z modravých mořských vod. Hlavním lákadlem jsou dvě městské pláže, které se svým vybavením a čistotou řadí k nejlepším ve Španělsku. Podél zátoky vyrostly moderní hotelové komplexy a výškové budovy, mezi nimiž jsou rozesety restaurace, bary, hospody a diskotéky. Služby jsou zde opravdu na vysoké úrovni, pokud vám tedy nevadí rušnější letovisko plné života, bude pro vás Benidorm skvělým místem pro dovolenou.


Foto: Benidorm

Torrevieja

Jedinečnou atmosféru starých časů můžete okusit v městečku Torrevieja, jehož největší předností je pláž táhnoucí se v délce úctyhodných 20 kilometrů.  Ve městě, kde žije okolo 100 tisíc obyvatel, dnes můžete navštívit řadu turistických atrakcí a historických památek. Samotný název Torrevieja byl odvozen od hlavní místní dominanty, kterou je „Stará věž“. Právě kolem této věže se začalo v minulosti město rozrůstat a dodnes v tom pokračuje.  V minulosti se Torrevieja proslavilo produkcí soli a rybolovem. Turisté mohou jako jednu ze zajímavostí navštívit i místní solný důl. Letovisko Torrevieja v současnosti patří k jedněm z nejpopulárnějších prázdninových cílů na pobřeží Španělska.

Xábia

Xábia (španělsky Jávea) láká své návštěvníky na písečnou pláž s názvem El Arenal. Atraktivní je však také samotné centrum města, které zůstalo částečně ohrazené. Nejvýraznější památkou je opevněný gotický kostel San Bartolomé. Protikladem je mu moderní kostel Panny Marie Loretánské. Zájemci o historii se mohou vydat na prohlídku archeologického a etnografického muzea v paláci Soler Basco. Vzhledem ke skvělým možnostem rekreace a poznávání odlišných kultur je Xábia vhodným místem pro rodinnou dovolenou.

- jap -

Předchozí články ze Španělska:
Costa Brava
Sevilla - srdce Andalusie
Na pouti do Santiaga
Salamanca
San Cristóbal de la Laguna

Článek byl zobrazen 11 727 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Španělsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na stránkách Španělsko.Světadíly.cz najdete vše o Španělsku. Vedle článků zde najdete informace o španělských destinacích, městech a památkách, tipy na zajímavé poznávací zájezdy, pobyty u moře, levné letenky a last minute zájezdy.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA