Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bilbao - v srdci Baskicka

Zatímco středomořské pobřeží Španělska je dosti známé a hojně navštěvované, pobřeží atlantické zůstává poněkud opomíjeno. Důvod je poměrně jasný, voda je tu studená, jsou tu velké vlny a vanou silné větry. Pokud se chcete především koupat v moři, není to zrovna ideální místo pro dovolenou.

Ale divoká krása rozeklaných útesů, malebné rybářské vesničky a celkově trochu zvláštní charakter krajiny mají své kouzlo pro ty, kteří chtějí poznat z této jihoevropské země více než jen pláže.

Severní pobřeží Španělska omývají hluboké, neklidné a chladné vody Biskajského zálivu, směrem na západ se postupně otevírající do oceánu. Opačným směrem, blízko hranic s Francií tvořených masivem Pyrenejí, se rozkládá Baskicko, svérázná autonomní oblast, v mnoha ohledech jedinečná. Už jen zdejší jazyk je unikátní. Baskičtina nepatří do žádné jazykové skupiny a naprosto se odlišuje od španělštiny, francouzštiny i jakéhokoliv jiného známého jazyka. O původu baskičtiny i samotných Basků bylo vysloveno mnoho domněnek a teorií, aniž by se záležitost vyjasnila. Proto se můžete doslechnout, že Baskové se svým jazykem jsou potomci "kromaňonců" nebo že mají mimozemský původ. Některé jazykové rozbory napověděly, že baskičtina je vzdáleně podobná jazyku burušaski, kterým mluví kmeny z pohoří Karakoram v severním Pákistánu. Jedno je ovšem jisté – Baskové jsou jedinečným národem, což si nakonec sami uvědomují a proto část z nich požaduje samostatnost na Španělsku.

Jedním z důležitých baskických měst je Bilbao, administrativní centrum jedné ze tří baskických provincií a zároveň jedno z nejprůmyslovějších měst oblasti.

Bilbao bylo založeno roku 1300 na místě původní rybářské osady. Ačkoliv nikdy nedosáhlo slávy známějších španělských měst, postupně rostlo a vyvíjelo se. Zřejmě nejznámější a turisty nejvíce navštěvovaná „památka“ je ovšem zcela novodobá. Jde o Guggenheimovo muzeum, postavené dle návrhu amerického architekta Franka Gehryho (mimo jiné spoluautor tzv. Tančícího domu v Praze). Tato podivná stavba, z dálky trochu připomínající bitevní loď, byla pro veřejnost otevřena roku 1997 a stala se předním přestavitelem architektonického směru zvaného dekonstruktivismus. Muzeum vystavuje hlavně umění 20. století a zahrnuje také různé tematické expozice.

Jiná městská pozoruhodnost je o něco starší. Most přes ústí řeky Nervión je jedním ze symbolů kraje již něco přes 100 let. Původně stál ve městě Portugalete, které dnes ale již prakticky „srostlo“ s Bilbaem. Byl otevřen roku 1893 a při jeho stavbě nebylo potřeba jen přemostit řeku, ale zároveň nebránit plavbě velkých lodí. Jeho konstruktér Alberto Palacio, žák slavného Gustave Eiffela, proto zvolil netradiční řešení – gondolový most.

Most je dlouhý 164 m a vysoký natolik, aby pod ním mohly proplouvat i obří nákladní lodě. Gondola pro šest automobilů a několik desítek chodců, nesená relativné nízko nad vodou, překoná řeku za minutu a půl a jezdí každých 8 minut. Nově jsou do pilířů nainstalovány výtahy, které umožňují návštěvníkům procházku po mostovce s výhledem na přístav a záliv. 13. července 2006 byla tato pozoruhodná stavba zapsána na seznam památek UNESCO.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 11 967 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Španělsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na stránkách Španělsko.Světadíly.cz najdete vše o Španělsku. Vedle článků zde najdete informace o španělských destinacích, městech a památkách, tipy na zajímavé poznávací zájezdy, pobyty u moře, levné letenky a last minute zájezdy.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA