Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Montserrat - nejposvátnější místo Katalánska

Každá země má svá významná místa, která jsou všem příslušníkům jejího národa dobře známá a často bývají brána jako jakýsi národní symbol. My máme třeba svou horu Říp, Velehrad apod. V katolickém Španělsku, respektive v jeho katalánské části, je jedním z podobných míst hora a stejnojmenný klášter Montserrat.

Místo se nachází nedaleko Barcelony. Montserrat doslova znamená „zubatá hora“ a při pohledu na narůžovělou skálu, která se nad klášterem vypíná a je už zdálky viditelná, je vám hned jasné proč. Ač sama skála láká mnoho horolezců, většina lidí sem jezdí navštívit benediktinský klášter a spatřit sochu Panny Marie Montserratské s jezulátkem, zvanou také „la Moreneta“. Tato černá Madona je ze dřeva a byla vyřezána někdy ve 12. až 13. století. Jako v mnoha podobných případech, i v tomto řada lidí věří, že socha má nadpřirozené schopnosti, např. léčit nebo plnit přání. Bývá považována za patronku Katalánska.

Montserrat

Samotný klášter má svůj původ v 8. nebo 9. století, ale od té doby prošel mnoha přestavbami a během napoleonských válek byl téměř zničen. Dnešní podoba víceméně vznikla až koncem 19. století. Památkou na doby starší je dochovaný románský portál a zbytky dvoupatrové gotické křížové chodby. Další navštěvovanou součástí Montserratu je nedaleký Svatý pramen, jehož voda je považována za léčivou.

Montserrat

Znalci hudby možná budou znát zdejší chlapeckou pěveckou školu Escolania, existující už od 13. století.  Je tedy nejstarší institucí svého druhu v Evropě.

Klášterní areál zahrnuje rovněž rozsáhlou knihovnu, kde zdejší mniši opatrují více než 200 000 svazků. Ale to prý není vše. Mnozí věří, že právě klášter Montserrat je místem, kde je tajně ukryt Svatý grál.

Klášter leží v horách ve výšce 750 m n.m. a dříve byl zřejmě špatně přístupný, ovšem dnes se sem dostanete až příliš snadno, proto se připravte na davy lidí. K Montserratu vede silnice, ale dá se k němu přijet i strmě stoupající lanovkou z roku 1930 (Aeri de Montserrat) nebo vlakem-zubačkou. Tato dráha byla postavena už v roce 1892, avšak poté byla z více důvodů od roku 1957 uzavřena. Teprve nedávno, v červnu 2003, byla rekonstruovaná zubačka opět uvedena do provozu.

Montserrat

Jelikož sem jezdí téměř tři čtvrtě milionu lidí ročně, v okolí kláštera jsou kromě parkovišť také restaurace, stánky s občerstvením a zmrzlinou, obchody se suvenýry, dvě muzea a dokonce hotel. Bohužel se tím zcela vytratila atmosféra kláštera a jakýkoliv duchovní rozměr, vše připomíná spíše pouť na komerční bázi. Člověk si až říká, že chybí jen kolotoče…

Ale neshazujme Kataláncům jejich poutní místo. Faktem je, že sám o sobě je Montserrat zajímavý. Zaujme už jeho poloha pod skalami, ke kterým je budova přilepena, a vůbec okolní fotogenická krajina, která stojí i za nějakou tu kratší túru.

- mih -

Článek byl zobrazen 20 984 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Španělsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na stránkách Španělsko.Světadíly.cz najdete vše o Španělsku. Vedle článků zde najdete informace o španělských destinacích, městech a památkách, tipy na zajímavé poznávací zájezdy, pobyty u moře, levné letenky a last minute zájezdy.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA