Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Andaluská Costa del Sol - středověké strážní věže

Po celá staletí lemují španělské pobřeží od Gibraltaru po Pyreneje mohutné strážní věže, chránící zemi před útoky pirátů ze severní Afriky a Turecka. Během dovolené na Costa del Sol rozhodně nesmíte vynechat procházku k některé z nich.

Mohutné strážní věže byly pro obyvatele Andalusie životně důležité. Žili totiž v trvalém strachu z pirátů, kteří na španělské pobřeží mířili za bohatým lupem, ale také pro otroky. Korzárské galéry se mohly objevit kdykoli a připlout odkudkoli. Piráti křižovali moře a kličkovali jako zajíci, v jednu chvíli se na obzoru objevili tu, za pár hodin jinde. Pro obyvatele bylo velmi obtížné připravit se na účinnou obranu.

Costa del Sol

Nejjednodušší bylo utéct a skrýt se - za pevné zdi pevností nebo do hor. Do té doby, než „nebyli na pobřeží žádní Maurové“. Mimochodem - toto úsloví přežívá ve španělštině dodnes. To ale nebylo dlouhodobé řešení, znamenalo v podstatě vyklidit pobřeží nájezdníkům - a jejich chuť by určitě rostla dál.

Obranné pevnosti byly pouze ve městech jako Málaga, Marbella nebo Almuñécar. Včasné varování, které by zajistilo dostatečnou dobu na přípravu účinné obrany celého území, bylo proto životně důležité. Pár minut zpoždění znamenalo smrt nebo otroctví. Proto byl vybudován systém strážních věží.

Costa del Sol

Obranný systém strážních věží chránil nejen Costa del Sol

Obrovskou výhodou strážních věží bylo, že jejich akční rádius pokrýval celou linii pobřeží. Při objevení pirátů si dávaly navzájem znamení kouřovými signály ve dne nebo ohněm v noci. Často se přidával zvukový signál troubením na mořské mušle nebo výstřelem. Důležitá informace se tak rozšířila po celém území během okamžiku - nejen podél pobřeží, ale i do vnitrozemí až po Granadu a okolní sídla. Znamení byla velmi promyšlená a dokázala předat informaci také o počtu lodí a jejich směru.

Costa del Sol

Věže byly stavěny velmi mohutné, aby odolaly výstřelům pirátských děl. Měly tvar hranolu, válce, pravidelného či kónického. Nebyly nijak zvlášť vyzbrojené a často je obsluhoval jediný strážný. Zařízeny byly jednoduše: v přízemí sklad, nad ním místnost pro strážného a na samém vrcholku prostor pro hlídkování a tvorbu signálů. Vstupní dveře byly ve výšce, přístupné pouze po žebříku, který se vytahoval hned v okamžiku prvního spatření pirátů.

Strážní věže jsou kulturním bohatstvím Španělska

Dnes stojí věže velmi často tiché a opuštěné, některé chátrají, o některé se starají soukromí majitelé. Mnohé z nich byly zařazeny na seznam španělského kulturního dědictví.

Costa del Sol

Přímo v centru městečka Marbella najdete věž Torre Lance de las Cañas, směrem na západ Torre de las Bóvedas a ještě dále Torre de Guadalmansa. Východně, směrem k městu Málaga, můžete navštívit Torre de Calahorra nebo přímo na okraji Málagy Torre de la Araña. Když se k nim vydáte na procházku, užijete si romantickou scenérii i připomínku tragických a těžkých dob.

Costa del Sol

Dovolená ve Španělsku je velmi oblíbená. Costa del Sol je novinkou a prodejním hitem poslední sezóny u cestovní kanceláře Blue Style. Na procházku k systému strážních věží to budete mít blízko např. z hotelu Marbella Playa.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 3 691 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Španělsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na stránkách Španělsko.Světadíly.cz najdete vše o Španělsku. Vedle článků zde najdete informace o španělských destinacích, městech a památkách, tipy na zajímavé poznávací zájezdy, pobyty u moře, levné letenky a last minute zájezdy.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA