Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Prázdniny ve Valencii

Valencie – město, které české cestovní kanceláře stále ještě zcela nedocenily. Přesto právě ona je tím ideálním místem, kde můžeme skloubit odpočinek u moře, s poznáváním krás historických památek, vzděláním, kulturou a přitom všem se ještě zúčastnit bujarých oslav.

Třetí největší město Španělska a administrativní sídlo stejnojmenné provincie leží na východním pobřeží Pyrenejského poloostrova. Původně byla Valencie založena Římany na řece Turia, po té bychom však v dnešním centru pátrali jen marně. Po rozsáhlé povodni v roce 1952, kdy voda zaplavila město až do výšky dvou metrů, byla řeka odvedena jinam a  její koryto se tak proměnilo v zelenou rekreační oázu, která dodnes obklopuje historické centrum. Na sedmi kilometrech její plochy vznikly prostorné zahrady a parky, včetně nejznámějšího a nejrozsáhlejšího vzdělávacího komplexu v Evropě, kterému se neřekne jinak než Ciudad de las Artes y las Ciencias (Město umění a věd). Na podobě tohoto unikátního projektu se významně podíleli dva přední světoví architekti - Santiago Calatrava a Félix Candela. Moderní budovy, jež mohou směle konkurovat avantgardním stavbám v Londýně či dalších světových metropolích, poskytují dostatek prostor pro kulturní a vzdělávací aktivity. Vedle planetária s možností velkoformátové projekce (IMAX), vědeckého muzea a paláce umění s třemi rozsáhlými koncertními sály se tu nachází i L´Oceanográfic, nějvětší mořské akvárium v Evropě. 


Foto: L´Oceanográfic

Avšak Valencie si zachovala i svou původní tvář. Staré uličky nejznámější čtvrti Carmen lemují budovy, které ani dnes nezapřou vliv bývalých římských a arabských uchvatitelů. Jednou z hlavních atrakcí města a snad nejnavštěvovanější památkou je La Lonja de la Seda. Vznešená budova, jež dříve sloužila jako hedvábný trh byla roku 1996 zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Neměli byste ovšem vynechat ani prohlídku gotické katedrály, pocházející z poloviny 13. století. Při pozornějším prozkoumání její fasády si můžeme všimnout výrazých prvků barokní a románské architektury. Součástí katedrály je i sousední zvonice Micalet, která dnes slouží jako vyhlídková věž. Z její padesátimetrové výšky můžete obdivovat krásu Valencie i vy.

Pokud se chystáte vyrazit do Valencie, naplánujte si svůj výlet na polovinu března, kdy se zde koná jedna z nejkrásnějších slavností  - Las Fallas. V průběhu několika dní probíhá v historickém centru města přehlídka sošek (tzv. fallas), vyrobených místními truhláři, aby byly v den sv. Josefa za bujarého veselí upáleny na ohni. Vznik této tradice je dodnes neznámý, přesto se těší čím dál větší popularitě a návštěvnosti. Nad čtyřdenními slavnostmi, během kterých nechybí hudba, tance ani tradiční kroje, bdí patronka města Panna Marie Opuštěných, k jejíž soše na Plaza de la Virgen se lidé chodí klanět v celých průvodech. Vyvrcholení připadá na 19. březen, kdy se po celém městě rozhoří hranice. Na nich najde svůj konec většina z fallas, až na jednu výjimku. Tou je ta nejkrásnější, která  rozšíří už tak početné řady místního muzea.

Článek byl zobrazen 10 743 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Španělsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na stránkách Španělsko.Světadíly.cz najdete vše o Španělsku. Vedle článků zde najdete informace o španělských destinacích, městech a památkách, tipy na zajímavé poznávací zájezdy, pobyty u moře, levné letenky a last minute zájezdy.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA