Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

El Escorial - velkolepé královské sídlo

Necelých padesát kilometrů severně od Madridu se rozprostírá velkolepé královské sídlo El Escorial, jež patří k vůbec nejvyhledávanějším turistickým atrakcím ve Španělsku. Každoročně sem přijíždí obdivovat tento div světové architektury na půl milionu návštěvníků.

San Lorenzo de El Escorial, jak zní jeho plný název, se nachází ve výšce 1028 metrů nad mořem. Leží na úpatí pohoří Sierra De Guadarrama, odkud se těžil a dovážel kámen na jeho výstavbu. Ta byla zahájena v roce 1563 z příkazu španělského krále Filipa II.. Tento zbožný panovník se rozhodl na památku svého vítězství nad francouzskými vojsky založit augustiánský klášter, jehož součástí by se stala i královská rezidence. Klášter měl zároveň sloužit jako centrum vzdělanosti a místo posledního odpočinku španělské aristokracie. A tak v průběhu následujících 21 let vyrostl na ploše 207x161 metrů rozsáhlý komplex, kterému v té době nebylo rovno. Na jeho stavbě se vystřídali dva význační španělští stavitelé - Juan Bautista de Toledo, podle jehož plánů se stavba uskutečnila a Juan de Herrera, který ji v roce 1584 dokončil.

Nešetřilo se ani na výzdobě interiéru. Ta byla svěřena do rukou největších umělců své doby, a tak zde můžeme obdivovat nádherná díla Titiana, El Greca či Velázqueze. V El Escorialu je dodnes uchováno na jeden a půl tisíce vzácných obrazů a to nepočítaje pět set fresek, jež zdobí stropy většiny vnitřních prostor. V roce 1984 byl právě pro svou jedinečnou výzdobu zařazen i na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Ve své době byl El Escorial symbolem světské a náboženské moci krále a jeho monumentálnost nás uchvacuje dodnes. Celý komplex je protkán 24 kilometry chodeb, jež spojují jednotlivé místnosti a budovy. Přímo v centru stojí nádherná bazilika, která tvoří hlavní dominantu El Escorialu. V jejím sousedství se nachází augustiánský klášter se třemi sty mnišskými celami. Součástí jeho spodní části je Panteon de los Reyes. V něm jsou uloženy ostatky jedenácti španělských králů a jejich manželek, počínaje Karlem V, otcem Filipa II. A neopomeňme ani návštěvu historické knihovny, která je považována za vůbec nejcennější na světě. Uchovává téměř 45 tisíc svazků z 15. a 16. století a více než pět tisíc cenných rukopisů v arabštině, latině a ve španělštině.

Z Madridu do Escorialu je nejpohodlnější cestovat autobusem (linka 661 nebo 664), případně vlakem z hlavního nádraží Atocha a ke klášteru pak urazit přibližně dvacetiminutovou cestu pěšky. Cesta v obou případech trvá necelou jednu hodinu. Mimo pondělky je otevřeno každý den od 10 hodin. Připravte se na to, že zvláště v letních měsících a o víkendech sem přijíždí četné skupiny turistů. Doporučujeme proto naplánovat si cestu tak, abyste k Escorialu přijeli již před otvírací hodinou, vyhnete se tím únavnému čekání v nekonečné frontě.

Autor: Kateřina Maňasová

Článek byl zobrazen 9 473 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Španělsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na stránkách Španělsko.Světadíly.cz najdete vše o Španělsku. Vedle článků zde najdete informace o španělských destinacích, městech a památkách, tipy na zajímavé poznávací zájezdy, pobyty u moře, levné letenky a last minute zájezdy.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA