Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Autem do Španělska

Španělsko je čtvrtou největší zemí Evropy a zaujímá tři čtvrtiny Pyrenejského poloostrova. Tak veliká země oplývá množstvím nevyčerpatelných přírodních i kulturních zajímavostí. I když je Španělsko od České republiky poměrně dost vzdáleno, rozhodně se vyplatí jej prozkoumat vlastním autem.

Auto vám totiž umožní navštívit jinak těžko dostupná a odlehlá místa. Španělsko s průměrnou nadmořskou výškou 600 metrů je po Švýcarsku hned druhou nejhornatější zemí Evropy. Najdeme zde všechny možné typy krajiny s opravdu rozmanitou přírodou. Pro cestu do Španělska je nutný pouze cestovní pas platný ještě nejméně tři měsíce od předpokládaného opuštění země nebo občanský průkaz vydaný po roce 2001. Doporučuje se, aby měl každý návštěvník jeden z těchto dokladů neustále u sebe.

Jelikož musíte s autem absolvovat poměrně dlouhou a náročnou cestu, abyste se do Španělska dostali, je nutné jej mít v dobrém technickém stavu. Nejlepší trasa z České republiky vede přes Norimberk – Karlsruhe – Mulhouse – Lyon – Nimes a Perpignan. Řidič musí vlastnit platný řidičský průkaz a zelenou kartu. Ve Španělsku platí evropské řidičské průkazy, proto jsou všechny řidičské průkazy vydávané v České republice platné. Minimální věk řidiče je 18. let.

Bez víza můžete ve Španělsku zůstat 90 dní. Pokud cestujete autem nebo vlakem, předložíte svůj doklad pouze při vstupu do Schengenského prostoru. V EU již nejsou celní kontroly a povolen je bezcelní dovoz předmětů osobní potřeby a spotřeby odpovídající délce pobytu a ročnímu období. Na dobu 6 měsíců lze bezcelně kromě osobního automobilu dovézt také moped, motocykl, karavan, přívěs či rekreační loď s délkou do 5,5 metrů. Maximální rozměry karavanů nebo obytných přívěsů by neměly přesáhnout tyto hodnoty: výška 4 metry, šířka 2,5 metru a délka auta s karavanem 18,75 metrů (samotný karavan či přívěs pak 12 metrů). Vozy, které táhnou karavan, musí mít vpředu v blízkosti registrační značky upevněn žlutý trojúhelník na modrém podkladu.

Provoz ve městech je ve Španělsku stejně rušný jako u nás, zato při jízdě venkovem si řidiči často odpočinou. Ve Španělsku je rozsáhlá silniční síť, vybudováno bylo kolem 340 tisíc kilometrů silnic, z toho 7 tisíc km dálnic a 19 tisíc km hlavních silnic. Cesty jsou poměrně kvalitní a dobře vybavené. Na dvouproudových silnicích, tzv. autopistas či autovías, se platí mýto a to hotově nebo kreditní kartou. Na mapách jsou jednotlivé druhy silnic barevně označeny. Turisticky velmi zajímavé jsou zeleně označené cesty, které protínají malebnou krajinu. Na cestách narazíte na četné pumpy, odpočívadla, motoresty a další služby motoristům.

Překvapením pro českého řidiče může být značení v obcích. Ukazatel najdete většinou na levé straně a někdy dokonce až za křižovatkou na které chcete odbočit. Španělští řidiči vám však rádi pomohou a poradí, bývají k cizincům vstřícní. Nejvyšší povolená rychlost na dálnici je 120km/h, na hlavních silnicích 100km/h, vedlejších silnicích 90km/h a v obcích 50km/h. V obytných zónách, které jsou označené, se smí jezdit nejvýše rychlostí 20 km/h. Pokuty za překročení rychlosti bývají opravdu vysoké, mezi 300 až 600 eury, a platba je vyžadována na místě.

Součástí povinné výbavy řidiče jsou dva varovné trojúhelníky, náhradní žárovky do reflektorů, svíčky, dvě reflexní vesty a rezervní pneumatika. Pokud nosíte brýle, jste povinni mít u sebe i brýle náhradní. Limit alkoholu pro řidiče je dán na 0,05 promile, pokuta za překročení této hladiny je od 300 euro výše. Řidič musí na požádání policie podstoupit dechový test, pokud by odmítl, může mu policie odebrat vozidlo, uložit pokutu 300 EUR a na 3 měsíce odebrat řidičské oprávnění. Při jízdě autem je povinností mít zapnuté bezpečnostní pásy jak na předních sedadlech, tak i vzadu. Dále nesmí řidiči za jízdy telefonovat bez použití handsfree.

Parkování může být ve španělských městech někdy problém, značkami jsou vyznačeny tzv. modré parkovací zóny, kde můžete své auto nechat maximálně 90 minut. V centrech větších měst pak bývají tzv. O. R. A. zóny, kde můžete parkovat pouze v případě, že máte platný lístek, který je k dostání v trafikách. Doba parkování může být buď 30, 60 nebo 90 minut. Pokud své vozidlo zaparkujete špatně, nebo na místě, které k tomu není vyznačeno, můžete dostat botičku, případně vám může být vozidlo odtaženo. V tom případě se pro něj musíte vydat na nejbližší policejní stanici, kde složíte poplatky, abyste jej mohli dostat zpět.

Ve Španělsku máte možnost si půjčit auto u mezinárodních půjčoven, jako např. Avis, Hertz a Europcar, ale také u místních autopůjčoven. V ceně bývá zahrnut pronájem auta na 24 hod., havarijní pojištění, neomezený počet kilometrů a IVA, což je naše DPH. Půjčení auta stojí přibližně 34 euro na 1 den, závisí to však na typu auta. Většinou je požadována platba kartou. Aby vám půjčili auto, musíte mít alespoň 21 let a vlastnit řidičský průkaz minimálně dva roky.

Španělsko je doslova poseté nejrůznějšími kempy, dnes jich zde najdete na 1200, ale každým rokem přibývají nové a nové. Podle své vybavenosti je můžeme rozdělit do 4 kategorií – luxusní, první, druhé a třetí třídy. Je to podobný systém jako v českých hotelech, čím více hvězdiček, tím lepší vybavenost a služby, a současně i vyšší cena. Kempování je ve Španělsku velmi oblíbené, mnoho zařízení nabízí vysoký standard a často neočekávaný luxus, za který se ovšem pochopitelně platí vyšší částka. Kromě základního vybavení, jako jsou sprchy a toalety zde na velké ploše naleznete restaurace, bary, bazény, různá sportoviště i půjčovnu sportovního vybavení. Kempy navíc zajišťují četné animační programy, takže se dá zajít na tenis, vodní polo a podobně.

Nejlevnější je ubytování ve vlastních stanech, ale většina kempů nabízí i pronájem chatek nebo bungalovů, kde najdete větší pohodlí. Kempy rovněž umožňují ubytování ve vlastních karavanech, což je výhodné hlavně z hlediska mobility.

Mnoho kempů mívá otevřeno po celý rok, některé na zimu zavírají. Nejvíce jich je rozeseto podél pobřeží, jiné se nachází zpravidla v okruhu několika desítek kilometrů od centra města. Máte tak možnost si dle svého gusta vybrat, jestli chcete mít blíže k památkám a kulturnímu dění ve městech nebo k čistým a rozlehlým plážím. Také zde platí pravidlo, že čím jste dále od měst a přístavů, tím je moře čistší a koupání příjemnější.

Z některých pobřežních kempů jezdí do měst příměstské vlaky, které ovšem stojí poměrně dost peněz. Jedna cesta příměstským vlakem stojí okolo tří a půl eura, pokud si však koupíte několikadenní jízdenku, vyjde vás to o něco levněji. Jedním z neoblíbenějších kempů v blízkosti Barcelony je 3 Estrellas o němž se více informací dozvíte na www.camping3estrellas.com.

V průměru stojí jedna noc v kempu 3 až 5 euro pro dospělé, 2,50 až 4 euro pro děti a za stan, karavan či auto zaplatíte kolem 3 až 6 euro. K ubytování nepotřebujete vlastnit mezinárodní kempinkovou kartu CCI, ale pokud ji máte, přinese vám to určité výhody a slevy.

Stanovat ve volné přírodě mimo vyznačené tábořiště se nesmí. Pro kempování na soukromém pozemku je třeba získat povolení od majitele, na veřejných prostranstvích je třeba povolení úřadů. Kempování je zakázáno ve vzdálenosti do 1km od oficiálního kempu, v blízkosti pláže nebo v okolí obytných budov. Pokud přesto budete někde volně kempovat, můžete na jednom místě zůstat maximálně 3 dny a nesmí se zde vyskytovat více než 3 stany a 10 kempařů.

Pokud si chcete vybrat kemp podle místa vaší cesty, navštivte španělské stránky o kempinku www.campinguia.com nebo www.alquileres-vacaciones.com.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 32 237 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Španělsko nejlevněji

V RUDOLF REISEN nabízíme zájezdy německých CK za nízké ceny a s vyšší kvalitou služeb, než u českých cestovek.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na stránkách Španělsko.Světadíly.cz najdete vše o Španělsku. Vedle článků zde najdete informace o španělských destinacích, městech a památkách, tipy na zajímavé poznávací zájezdy, pobyty u moře, levné letenky a last minute zájezdy.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko | USA